Vrouwelijke sterren in de wetenschap

Rondleiding en workshop op Internationale Vrouwendag

Waarom geen Hendrika, Maria of Caroline in plaats van Martinus, Eugène of Hendrik? Onder de bekende namen van wetenschappers die zijn verbonden aan Teylers Museum, zoals Van Marum, Dubois of Lorentz, zit zelden de naam van een vrouw. Toch lieten talloze vrouwen zich niet wegzetten in de door mannen gedomineerde wereld van kunst en wetenschap. Op 8 maart, tijdens Internationale Vrouwendag, leer je onder meer Hendrika, Maria en Caroline en hun bijdragen aan de wetenschap kennen.

 

Bijzondere aandacht ten tijde van de tentoonstelling Kosmos krijgt Caroline Herschel. Zij bouwde samen met haar broer William een zevenvoets-spiegeltelescoop die in Teylers Museum staat. Ze ontdekte onder meer twee kometen en werd de eerste vrouw met een betaalde wetenschappelijke baan.

Uit de schaduw

rondleiding met tekenworkshop.

Sinds eeuwen dragen vrouwen bij aan de wetenschap, maar de waardering voor hun werk is niet gelijk aan dat van mannen. Ze moesten uitsluiting, onderschatting, miskenning en sociaal-maatschappelijke normen overstijgen voor hun werk. Deze rondleiding gaat over bijzondere vrouwen die zich door hun doorzettingsvermogen en ondernemerszin hebben ontwikkeld als wetenschapper in de 18de, 19de en 20ste eeuw. Tijdens een creatieve workshop direct na de rondleiding breng je het krachtenspel rondom vrouwen in de wetenschap in beeld.

De rondleiding wordt gegeven door Maya Mutlu van de Museumclub en de workshop door Lilian Dijkema van Kunstsessies.

Dit programma vindt twee keer plaats op 8 maart:

  • 10.30 uur tot 13.00 uur
  • 14.00 uur tot 16.30 uur

Let op: voor dit programma is naast een geldig entreeticket voor het museum een apart ticket vereist. Voor deze rondleiding met tekenworkshop vragen we een bedrag van 7,50 euro p.p. boven op je entreebewijs.

Meer info zie Teylersmuseum.nl

Maya Mutlu- rondleiding

Lilian Dijkema – Kunstsessie

Bijzondere vrouwen in het Teylers museum.

Caroline Herschel, bouwde samen met haar broer William een zevenvoets-spiegeltelescoop die in Teylers Museum staat.